Diagnostische instrumenten - Truus X5 2019 H1

Ga naar de inhoud

Diagnostische instrumenten
Diagnostische instrumenten

Het stellen van de juiste diagnose is niet altijd eenvoudig. Hiervoor is het uiteraard belangrijk om te beginnen met het helder krijgen van de hulpvraag. Binnen de *Neo-hypnotherapie* gaan we ervan uit dat veel van onze handelingen, motieven, verlangens, doelen etc. onbewust zijn. Bewustzijn ontwikkelen voor deze onbewuste drijfveren staat daarom centraal in mijn werk. Zolang we ons gedrag niet kunnen begrijpen kan er ook geen verandering plaatsvinden. In tegenstelling tot veel andere therapeutische concepten werk ik daarom niet aan het veranderen van gedrag maar aan het inzichten ontwikkelen waarom we voelen zoals we voelen, handelen zoals we handelen en denken zoals we denken. De veranderingen volgen op die manier vanuit een andere bron die in de regel meer beklijft. Hieronder beschrijf ik een aantal diagnostische instrumenten waar ik gebruik van maak. Het ontwikkelen van bewustzijn is niet alleen een kwestie van het hoofd. Vanuit het holistische principe is het belangrijk om ook te weten hoe het lichaam en de geest/ziel begrepen kunnen worden. Het *holistische geneeswijze* systeem kan hier meer inzicht in geven. Op die pagina worden ook diverse diagnostische methoden vermeld waarmee ik werk.

Het gesprekHet gesprek is op de eerste plaats belangrijk om informatie uit te wisselen over belangrijke life-events. Er wordt gesproken over problemen die er zijn, verwachtingen die er leven, verlangens die blijven terugkomen en hulpvragen die er in de loop van de jaren ontstaan zijn etc. Al deze zaken spelen mee om tot de kern van het probleem te komen waaraan gewerkt gaat worden.
De kinesiologische spiertestDe letterlijke vertaling van het woord Kinesiologie is leer van de beweging. Het is in de loop der jaren een therapeutisch instrument geworden waarbij gebruik wordt gemaakt van de spierkracht om te onderzoeken waar en waarom de balans in het lichaam, het brein en de geest verstoord geraakt is én hoe de balans weer kan worden hersteld. De spiertesten worden als een feedback-instrument gebruikt om blokkades op te sporen en te behandelen. In mijn praktijk werk ik met de zogenaamde psychokinesiologie die vooral, maar niet alleen, gebaseerd is op de *energetische traumatherapie EDxTM™* van Fred Gallo.
Het lichaam


Trauma’s helen met je lichaam als gids is een van de fascinerendste uitspraken binnen de therapieën die zijn ontstaan om de verstrekkende gevolgen van trauma te helpen genezen. De stem van je lichaam leren kennen is belangrijk in mijn praktijk. Op de foto zie je Peter Levine uitleggen hoe we de veerkracht van ons zenuwstelsel kunnen voorstellen. Het autonome zenuwstelsel speelt hierbij een belangrijke rol. Dat deel van ons zenuwstelsel dat autonoom doet wat het doet. We kunnen daar moeilijk op een directe manier de controle over houden. Tijdens het werken met een cliënt leer ik veel over de problematiek als ik de signalen van het lichaam goed in de gaten hou. Een spontane diepe ademhaling kan bijvoorbeeld een signaal zijn van een ontlading van de soms al jarenlang vastzittende energie en een teken dat we het goede spoor volgen. Dit is maar een klein voorbeeld wat er bedoeld wordt met het lichaam inzetten als diagnostisch instrument.


De bodemankers


Bodemankers zijn hulpmiddelen om ruimtelijk te kunnen werken aan een thema. Je kunt in principe alle mogelijke voorwerpen gebruiken. De meest simpele bodemankers zijn A4 velletjes papier die je op de grond legt.
Bij een individuele familieopstelling werken we met bodemankers om familieleden te positioneren in de ruimte. De pagina *Familieopstellingen*geeft hierover meer informatie.
Bij een individuele trauma-opstelling werken we met bodemankers om de drie delen van onze persoonlijkheid die een belangrijke rol spelen bij trauma een plek te geven in de ruimte. De *Dynamiek tussen drie persoonlijkheidsdelen na trauma* geeft hierover meer informatie.
Als we teksten op de bodemankers schrijven en erop gaan staan krijgen we mogelijkerwijs inzichten in de problematiek die het denken overstijgt. Ik herinner me een sessie waar iemand twijfelde tussen twee mogelijkheden. De cliënt schreef deze op twee verschillende bodemankers. De teksten waren niet zichtbaar en de cliënt wist niet waar welk bodemanker lag. Door op de verschillende ankers te gaan staan werd meer en meer inzichtelijk wat er op diepere lagen speelde.
Ervaringen die tijdens het werken met de bodemankers ontstaan, geven veel inzicht in onderliggende motieven, verlangens, verstrikkingen, ontbrekende informatie etc.

De NES ProVision-scanVanaf 2016 werk ik met het NES ProVision/BWS(BioEnergetiX WellNES)-systeem. De cliënt legt de hand op een soort muis en binnen enkele seconden volgt er een gedetailleerde analyse van een aantal factoren die belemmerend kunnen werken. Binnen 15 seconden worden 156 metingen gedaan. De scan werkt onder anderen op basis van de meridianenleer waar ik in mijn praktijk veel mee werk om psychische klachten te behandelen. In een uitgewerkt verslag worden klopacupressuuropdrachten verstrekt om het proces in gewenste banen te leiden. Lees de uitgebreide informatie op *NES Health therapie*.
De Aura Soma flessen

                    

Volgens het *holistische geneeswijze* model van Dr. Klinghardt staat intuïtie hoog in de genezingspyramide. Aura Soma is een kleurentherapie die recht doet aan ons intuïtieve vermogen om te “weten” wat we nodig hebben. De cliënt kiest geheel zelfstandig een of meerdere kleurencombinaties nadat zij/hij zich afgestemd heeft op een bepaalde vraag, emotie, verlangen, struikelblok etc. Indien gewenst, volgt er een uitleg van de gekozen kleuren.
Een tijd geleden kwam een cliënte voor een consult. Ze had een flinke terugval in haar proces. Ze begreep niet waarom de dingen waren verlopen zoals ze waren verlopen. Na een kort gesprek vroeg ik haar een Aura Soma fles uit te kiezen.
Ze koos een fles die veel met het verstand te maken heeft. Inzicht krijgen in denkprocessen zou je kunnen zeggen. Terwijl ze naar de fles keek en die rustig op zich in liet werken ontstond er een glimlach op haar gezicht. Haar zoektocht naar het waarom van de problemen had haar niet veel verder gebracht. Langzaam durfde ze te voelen hoeveel pijn het allemaal had gedaan……..Ze herkende haar angst om te voelen en realiseerde zich dat ze gegroeid was in de loop van de jaren. De integratie van de pijnlijke en beangstigende life-events kon weer opgepakt worden.
 
Lees ook over de kleuren van *Aura Soma*.


Terug naar de inhoud