Neo-hypnotherapie - Truus X5 2019

Ga naar de inhoud

Neo-hypnotherapie

Therapieaanbod

Neo-hypnotherapie
Het kind in jezelf helen
 
Neo hypnotherapie is een therapievorm, die je opnieuw in contact brengt met het kind in jezelf. Bij veel mensen is dit kind op vaak heel verschillende manieren gekwetst. Als volwassene durf je dan niet meer kwetsbaar te zijn. Je hebt strategieën ontwikkeld en pantsers opgebouwd om jezelf tegen nog meer pijn, verdriet, liefdeloosheid etc. te beschermen. Je situatie is intussen veranderd; je bent geen afhankelijk en hulpeloos kind meer maar je strategieën zijn vaak hetzelfde gebleven, waardoor de patronen uit je kindertijd zich lijken te herhalen:
  • Je blijft je eenzaam en verlaten voelen.
  • Er is nog steeds niet genoeg aandacht voor je.
  • Je voelt je steeds weer onder druk gezet.
  • Je kunt je gevoelens nog steeds niet op een veilige manier uiten.
  • etc. etc.
De overtuigingen, die je in je kindertijd of zelfs voor en tijdens de geboorte ontwikkeld hebt, werken op een onbewust niveau als een zich steeds herhalende hypnose.
Door de Neo-hypnotherapie sessies kun je op lichamelijk, emotioneel, mentaal, energetisch en zielsniveau op een veilige manier contact gaan ervaren met het kind in jezelf.
Naast het gekwetste kind kun je ook het speelse, het onbevangen en het oorspronkelijke kind gaan ontdekken én omarmen. De omarming van het hele kind in jezelf, dus ook van die delen die er vroeger niet mochten zijn, leiden tot zelfacceptatie. Vanuit deze zelfacceptatie kan er gewerkt worden aan de integratie van de traumatische gebeurtenissen die ieder mens meemaakt in zijn leven.
De inzichten van het Neo-hypnotherapieconcept werden in de loop der jaren, met name door wetenschappelijke inzichten over de veranderde breinstructuren na trauma, regelmatig onderbouwd. En die inzichten zullen de komende jaren een steeds belangrijke rol gaan spelen in het hele therapielandschap. Op de pagina *Lichaamsgerichte traumatherapie* van deze website vind je hierover meer en uitgebreidere informatie.
 
Werkwijze
Het wezenlijkste tijdens de sessies is veiligheid en vertrouwen. Alleen dan is het mogelijk om in contact te komen met de diepste verwondingen, de angsten en onvervulde verlangens. De belangrijkste uitgangspunten zijn:
  • De lichaamsgerichtheid. Dit betekent o.a. dat de signalen die het lichaam afgeeft steeds weer onder de aandacht worden gebracht.
  • Ademhalingsbewustwording als belangrijk instrument om ontspanning te leren ervaren.
  • NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) technieken toepassen om bewust te worden hoe we dingen doen zoals we ze doen en wat we zouden kunnen doen om te gaan doen wat we zouden willen doen.
  • Voice dialogue en/of delen dialoog. Deze technieken kunnen je laten ervaren dat verschillende deelaspecten van je persoonlijkheid verschillend (willen) (kunnen) omgaan met de thema’s waaraan je wil werken. Lees hierover ook meer op de pagina´s *Tijdslijn* en de *Dynamiek tussen de drie persoonlijkheidsdelen na trauma*.
  • Meditatie/Mindfulness. Neo-hypnotherapeuten willen therapie inzetten om uiteindelijk meer en meer op een accepterende manier met alle gebeurtenissen van het leven om te kunnen gaan.


Acceptatie is niet hetzelfde als passieve berusting, integendeel zelfs:
Er is enorm veel vastberadenheid en motivatie nodig om te accepteren, wat is -met name wanneer het moeilijk is en het ons niet bevalt- en zo achtzaam als mogelijk met de omstandigheden te zijn en met de hulpbronnen te werken om vervolgens een goede verstandhouding te creëren met wat is.
In een bepaalde situatie kan dit misschien betekenen dat we ons best doen om te verzachten, te helen, opnieuw te organiseren, of te veranderen wat we kunnen veranderen.

Jon Kabat-Zinn        Grondlegger MindfulnessOm goed met smartelijke gevoelens in ons leven om te kunnen gaan moeten we ze om te beginnen herkennen. Doorgaans willen we dat niet. We willen weglopen voor ons lijden, het negeren, afleiding zoeken. Het vergt moed om te erkennen: ik heb smartelijke gevoelens. Ik accepteer ze. Ik probeer ze niet weg te stoppen. Ik wil bij ze zijn, ik wil me erover ontfermen.
Pas wanneer we bereid zijn tot deze eerste stap, kunnen we de volgende zetten: Pas als we lijden erkennen, kunnen we het met mindfulness omarmen.
We proberen er niet tegen te vechten, we proberen het niet vast te houden. We nemen het eenvoudig waar, op een volkomen geweldloze manier.

JE LEED IS DEEL VAN JE.
MINDFULNESS IS EEN DEEL VAN JE.

Thich Nhat Hanh        Boeddhistisch monnik
Neo-hypnotherapie is ontwikkeld door Siddhartha van Langen, auteur van “Uit de ban van je kinderbeelden” en “Heel je kind” en Angela van Aubel, coauteur van “Vrij van kinderbeelden en familieverstrikkingen”. Het systemische werk van Bert Hellinger werd geïntegreerd in het Neo-hypnotherapieconcept. Familieopstellingen kunnen verborgen dynamieken in families naar boven brengen die voorheen ongrijpbaarder waren en diepe heling blokkeerden. Op de pagina *Familieopstellingen* van deze website vind je hierover meer en uitgebreidere informatie.
In 2003 kwam ik in contact met het werk van Fred Gallo. Zijn werk heeft wereldwijd voor een verdieping van het familieopstellingswerk gezorgd omdat het de traumata die door het opstellingswerk zichtbaar werden kan helpen integreren. Deze EDxTM™ methode van Fred Gallo werk vanuit dezelfde basisprincipe als het Neo-hypnotherapie concept. Op de pagina *EDxTM™* van deze website vind je hierover meer en uitgebreidere informatie.
Ook de *lichaamsgerichte traumatherapieën* passen uitstekend in de lichaamsgerichte benadering van het Neo-hypnotherapie concept.
Terug naar de inhoud